Bandić je za Tomaševića najveći krivac za kaos u vrtićima jer godinama nije ulagao u djecu


nursery room interior view

Brojna su bila pitanja na koje smo zatražili odgovor od najodgovornijeg čovjeka u Gradu, gospodina Tomislava Tomaševića. Umjesto njega, pismo i to općenito, ne i odgovore na konkretna pitanja, dobili smo od njegova Ureda za odnose s javnošću. Pismo prenosimo u cjelosti, baš kao i naša pitanja koja su u najvećoj mjeri ostala neodgovorena.

Kako god, kaže se da je i šutnja nerijetko odgovor, a na javnosti je da sama odredi što se iza ovog velikog problema valja. Mi smo dakako naš upit poslali još jednom i detaljno smo zatražili ponovo konkretne odgovore.

Evo što su napisali u Gradskom uredu za odnose s javnošću u ime Tomislava Tomaševića.

– Pitanje neupisane djece u dječje vrtiće u Gradu Zagrebu dugogodišnji je problem i izravna posljedica nedovoljnog ulaganja prethodne gradske uprave u proširenje vrtićkih kapaciteta.

Upravo zato, izmjena mjere roditelj odgojitelj bila je nužna kako bi se sredstva koja su se izdvajala za tu mjeru mogla preusmjeriti na izgradnju dječjih vrtića.

Za mjeru roditelj odgojitelj od 2016. do konca 2022. godine izdvojeno je 2,4 milijarde kuna, odnosno gotovo 320 milijuna eura. Samo u 2022. izdvojeno je više od pola milijarde kuna, nešto više od 70 milijuna eura, što je iznos kojim je Grad Zagreb mogao izgraditi 2.600 vrtićkih mjesta. Dakle, jedna godina ulaganja u mjeru roditelj odgojitelj bila bi dovoljna za upis gotovo sve djece koja su ove godine zasad ostala bez mjesta u vrtiću.

Bandić je čak zabranio upisativati djecu u vrtić

Dugogodišnji problem mjesta u dječjim vrtićima u Gradu Zagrebu vidljiv je i iz broja neupisane djece. Svaku od posljednjih 5 godina taj je broj bio oko 1000 neupisane djece (povrh tog broja, broj premlade djece svake je od posljednjih triju godina bio oko 1900). Upravo je zbog manjka mjesta u vrtićima bivša gradska vlast 2016. godine djeci roditelja odgojitelja zabranila upis u dječje vrtiće, čime je između 2016. i 2020. srušila udio djece dobi 3-4 godine u vrtićima u Zagrebu s 94.7% na 84%.

Od ove se godine djeca korisnika mjere roditelj odgojitelj mogu ponovno prijaviti u vrtiće. Novih 1537 prijava došlo je baš od korisnika mjere. Također, u odnosu na prošlu godinu zaprimljeno je 1522 zahtjeva više za jaslice. Zbog tih izvanrednih okolnosti, ove je godine inicijalni broj neupisane djece 3180, a očekujemo da će se nakon roka prigovora – koji završava 28. 6. – upisati još oko 500 djece.

 Rekli su bit će i 10.000 neupisanih, mi tvrdimo neće ih biti više od 2600

Pritom napominjemo da je temeljem inicijalnog bodovanja prihvaćeno 74% zahtjeva za upis djece roditelja odgojitelja, u odnosu na 68% zahtjeva ostalih roditelja. Podsjećamo također da su udruge najavljivale da će biti 10.000 njihovih zahtjeva odnosno neupisane djece, što se ni izbliza nije dogodilo.

Na kraju, naglašavamo da su ovogodišnji upisi iznimni. Osim što se u sustav vraća oko 1500 djece kojima je bio zabranjen upis, Grad Zagreb gradi veći broj vrtića nego ikad u povijesti.

U tijeku je realizacija 23 projekta izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije dječjih vrtića, pri čemu će do kraja ove godine kapaciteti biti povećani za dodatnih 500 mjesta, a tijekom 2024. godine za još 1000 mjesta. Do kraja 2024. godine u izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića, dodatna zapošljavanja i povećanja materijalnih prava djelatnika uložit ćemo 70 milijuna eura. Kako će se otvarati novi objekti a time i novi kapaciteti tijekom pedagoške godine, popunjavat će se s djecom koja su u tom trenutku stekla uvjete za upis. Pritom je važno naglasiti kako smo učinili liste čekanja sasvim transparentnima, a svaki vrtić objavljuje listu svih zahtjeva.

 S 11 milijuna subvencioniramo privatne i vjerske vrtiće

Ističemo, također, da s iznosom nešto većim od 11 milijuna eura subvencioniramo privatne i vjerske dječje vrtiće i obrte dadilja koji će ove godine upisati oko 1.100 djece koja neće biti upisana u gradske vrtiće. S ciljem osiguravanja cjenovne pristupačnosti dječjih vrtića, u svibnju ove godine povećali smo subvencije privatnim i vjerskim dječjim vrtićima i obrtima dadilja za dodatnih 1,5 milijuna eura podizanjem cenzusnih pragova i uvođenjem dodatne mjesečne subvencije u iznosu od 20 eura po upisanom djetetu povrh dosadašnjih subvencija.

Uz navedeno, ističemo da Izmjenama Odluke o mjeri roditelj odgojitelj iz rujna 2022. mjera nije ukinuta. Do 30. lipnja 2023. roditeljima odgojiteljima naknada se isplaćuje u iznosu neto minimalne plaće u Republici Hrvatskoj (560 eura mjesečno), a od srpnja 2023. do trenutka dok dijete ne navrši sedam godina života 50% neto minimalne plaće, odnosno 280 eura mjesečno, stoji u pismu zagrebačkih gradskih vlasti.