Čelnici Europske unije će pozvati Kinu da pomogne u zaustavljanju rata u Ukrajini


white and blue airplane

BRUXELLES, 20. lipnja 2023. (Hina/Reuters) – Čelnici Europske unije idućeg bi tjedna trebali pozvati Kinu da pomogne u okončanju rata u Ukrajini, uključi se u globalne izazove poput klimatskih promjena i rebalansira gospodarske odnose s Europskom unijom, rekao je u utorak visoki dužnosnik EU-a.

Čelnici EU-a sastaju se na summitu u Bruxellesu od 29. do 30. lipnja, a među glavnim temama su Kina i ekonomska sigurnost. Poziv Kini naveden je u nacrtu zaključaka pripremljenih uoči summita, koji bi se mogli promijeniti.

Dužnosnik je rekao da su nacrti zaključaka u skladu s deklaracijom skupine G7 iz svibnja, ali sa specifičnijim pitanjima EU-a i Kine poput ponovnog uravnoteženja gospodarskih odnosa i potrebe za reciprocitetom.

“Mislim da je važno da postavimo pojam smanjenja rizika i diversifikaciju u fokus”, rekao je dužnosnik, referirajući se na politiku EU-a da smanji gospodarsko oslanjanje na Kinu.

Dužnosnik je rekao da će čelnici vjerojatno usredotočiti svoje rasprave na ulogu Kine glede ruske invazije na Ukrajinu i gospodarske veze. Zapadni čelnici pozvali su Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi zaustavila sukob.

Ranije u utorak, Europska komisija predstavila je novu strategiju ekonomske sigurnosti, zagovarajući jaču kontrolu izvoza i odljeva tehnologije. Komisija nije spomenula Kinu, ali je ona očito bila u središtu njezinih misli.

Dužnosnik je rekao da su neke zemlje članice EU-a trenutačno prilično oprezne u pogledu prijedloga s obzirom na to da su izdavanje izvoznih dozvola i sigurnost nacionalna nadležnost.