11 godina članstva u EU: Ovo je Plenkovićev pogled na razvoj Hrvatske i izazove članstva


Croatian Flag

Današnji dan obilježava 11 godina otkako je Hrvatska postala članicom Europske unije. Tim povodom, premijer Andrej Plenković je gostovao u emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija, gdje je izrazio zadovoljstvo postignućima i razvojem zemlje tijekom protekle dekade.

Plenković je istaknuo kako su posljednjih 11 godina bili izuzetno uspješni za Hrvatsku u kontekstu njezina razvoja. Zemlja je tijekom tog razdoblja postala članicom NATO-a, EU-a, šengenskog područja i europske monetarne unije. Ovaj čin okretanja proeuropskoj politici, prije svega HDZ-a kao glavne stranke u vladajućoj koaliciji, te provedbe raznih reformi, dovelo je Hrvatsku u jezgru europskih integracija.

Unatoč postignućima, premijer Plenković svjestan je da ima još puno toga za učiniti u nizu područja. Međutim, ističe kako su izazovi i problemi prisutni u svim zemljama, te kako je važno nastaviti s radom na daljnjem napretku i unaprjeđenju društva.

Jedan od značajnih aspekata članstva Hrvatske u EU-u bila je financijska potpora koju je zemlja dobila tijekom protekle dekade. Hrvatska je primila 25 milijardi eura, što je omogućilo usklađivanje s drugim zemljama srednje i istočne Europe. Plenković ističe kako je posebno ponosan na napredak u apsorpciji sredstava iz europskih fondova, s 124 posto u odnosu na 9 posto u 2016. godini.

Nadalje, premijer je istaknuo i aktivno sudjelovanje Hrvatske u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, kao reakciji EU-a na krizu izazvanu pandemijom covida. Hrvatska je danas u sasvim drugačijem položaju, s uključenim sigurnosnim mehanizmima eurozone i europskim stabilizacijskim mehanizmom, što joj omogućuje bolje suočavanje s krizama i vanjskim šokovima.

Premijer Plenković također je spomenuo izazove poput migrantske krize, brexita i terorističkih napada koji su obilježili proteklo desetljeće. Posebno je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, koja je uzrokovala energetsko-prehrambenu krizu i inflatorne pritiske.

Na kraju razgovora, premijer je naglasio važnost solidarnosti unutar EU-a kao temeljnog načela koje drži članice zajedno te kako će to načelo pomoći Hrvatskoj u suočavanju s budućim krizama.