Hrvatska odbija pomoć Frontexa na granici s Bosnom i Hercegovinom


Hrvatska premijer Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska ima dovoljno vlastitih policijskih snaga za nadzor vanjske granice Europske unije te da im nije potrebna pomoć agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, Frontexa. Ova izjava dolazi kao odgovor na prijedlog slovenskog premijera Roberta Goloba da se pripadnici Frontexa rasporede na granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi pomogli u sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata.

Plenković je naglasio da Hrvatska već ima dovoljno kapaciteta za čuvanje granica, budući da je članica Europske unije i šengenskog prostora. Prema njegovim riječima, trenutno je angažirano 6500 policajaca za nadzor granica, što uključuje i vanjsku granicu Europske unije.

Unatoč tome, Plenković je istaknuo da će Hrvatska surađivati s Frontexom na pitanjima sprječavanja nezakonitih migracija. Ministar unutarnjih poslova već je dogovorio dolazak šest savjetnika Frontexa koji će pružiti pomoć Hrvatskoj u ovom području. Međutim, naglasio je da se radi o savjetnicima, a ne o policajcima iz drugih država članica koji bi bili raspoređeni na hrvatske granice.

Slovenski premijer Golob izrazio je potrebu za raspoređivanjem pripadnika Frontexa na granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi se pomoglo Sloveniji kao tranzitnoj državi, ali i Italiji kao ciljnom odredištu te Hrvatskoj kao tranzitnoj državi. Međutim, Plenković je jasno odbio ovaj prijedlog, ističući da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za obavljanje tih zadataka.

Ova situacija naglašava važnost suradnje i koordinacije između zemalja članica Europske unije u pitanjima sigurnosti granica i migracija. Dok Slovenija i Italija izražavaju potrebu za dodatnom podrškom Frontexa, Hrvatska ističe svoje vlastite policijske snage i kapacitete. Sada će se vidjeti kako će se ova situacija razvijati i hoće li biti postignut dogovor o raspoređivanju pripadnika Frontexa na granicama Hrvatske i Bosne i Hercegovine.