Hrvatska osigurala da se kohezijska sredstva iz EU proračuna ne diraju u reviziji


From above of crop banknote of European Union placed on table with dollars

Na dvodnevnom samitu čelnika Europske unije u Bruxellesu, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da kohezijska sredstva namijenjena Hrvatskoj neće biti dirana ni u reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) EU-a, o kojoj će se raspravljati tijekom sljedećih mjeseci.

Europska komisija je nedavno predložila reviziju VFO-a, sedmogodišnjeg proračuna EU-a, kojom je zatražila dodatnih 66 milijardi eura do kraja 2027. godine. Ta sredstva bi uglavnom bila namijenjena Ukrajini, upravljanju migracijama te jačanju otpornosti i konkurentnosti europskog gospodarstva.

Premijer Plenković istaknuo je važnost da sredstva namijenjena za regionalni ravnomjerni razvoj Hrvatske ostanu netaknuta te da ne budu pogođena eventualnom revizijom sedmogodišnjeg okvira. Hrvatska je zemlja kohezije te je za nju ključno da ta sredstva ostanu dostupna.

Ova izjava Plenkovića slijedi nedavni sastanak s povjerenikom za proračun Johannesom Hahnom u Zagrebu, gdje je istaknuta pozicija Hrvatske u vezi s kohezijskim sredstvima.

Međutim, neki od najvećih neto uplatitelja u europski proračun, poput Njemačke, ne slažu se s povećanjem VFO-a te traže da se sredstva za nove izazove pronađu preraspodjelom postojećih.

Dvodnevni samit čelnika EU-a uključuje rasprave o ruskoj agresiji na Ukrajinu, potpori toj zemlji, gospodarstvu, migracijama, sigurnosti, obrani i vanjskim odnosima. Na samom početku samita, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitao je Hrvatskoj na 10. godišnjici članstva u EU-u.

Premijer Plenković također je izrazio važnost ovog samita kao prilike da se pokaže kako su sve države članice i EU zajedno sposobne suočiti se s mnogim izazovima proteklih godina.

Na pitanje o stanju na sjeveru Kosova, Plenković je naglasio potrebu deeskalacije situacije i osiguravanja uvjeta za održavanje novih izbora u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom, ističući da je važno da se ti izbori održe bez bojkota, za razliku od prethodnih izbora koje su Srbi bojkotirali.

Situacija na sjeveru Kosova predstavlja još jedan izazov s kojim se EU suočava, a koji zahtijeva mirno rješenje i osiguranje političke stabilnosti. Premijer Plenković ističe važnost stvaranja uvjeta u kojima će svi stanovnici imati pravo sudjelovati u demokratskom procesu izbora, što je ključno za izgradnju povjerenja i napredak u regiji.

Na samitu su također raspravljani i drugi važni tematski područji poput ruske agresije na Ukrajinu, potpore toj zemlji, gospodarstva, migracija, sigurnosti, obrane i vanjskih odnosa. Čelnici država članica EU-a su se okupili kako bi zajednički pronašli rješenja i usuglasili politike na tim pitanjima, s ciljem očuvanja stabilnosti i prosperiteta Unije.

Ovaj samit predstavlja priliku za dijalog i suradnju među članicama EU-a, ali i za suočavanje s izazovima s kojima se Unija susreće. Važno je da se države članice zajednički angažiraju i pronalaze kompromise koji će osigurati napredak i dobrobit svih članica, uz poštivanje različitih interesa i perspektiva.

Hrvatska, kao članica EU-a, aktivno sudjeluje u ovim raspravama te nastoji zaštititi svoje interese, posebno kada je riječ o kohezijskim sredstvima koja su od velike važnosti za ravnomjeran regionalni razvoj zemlje.

Nadalje, očekuje se da će rasprave na samitu otvoriti put za daljnje pregovore i donošenje odluka kako bi se ostvarili zajednički ciljevi Unije te ojačala njezina uloga u rješavanju globalnih izazova i promicanju stabilnosti i prosperiteta u Europi i šire.