Koreanci i Kinezi slave! Automobilski rat između Europe i Rusije se zaoštrava


gray vehicle being fixed inside factory using robot machines

Europska unija je u sklopu jedanaestog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu proširila kategorije automobila kojima je zabranjena isporuka na rusko tržište. Tako je osim luksuznih automobila skupljih od 50.000 eura, u Rusiju sada zabranjen izvoz novih i rabljenih električnih automobila, hibridnih i benzinskih automobila s motorom obujma većeg od 1,9 litara.

Zabrana se odnosi i na nabavu određenih vrsta autokomponenti, a prema riječima stručnjaka, zabrana se odnosi samo na pravne osobe, pa će one i dalje moći uvoziti automobile preko fizičkih osoba. Osim toga, hibridni i električni automobili dolaze u Rusiju uglavnom iz Kine i Koreje, tako da se neće puno promijeniti u pogledu ponude.

Problematičnije je to što su zapadni proizvođači automobila ograničili funkcionalnost svojih aplikacija za ruske korisnike. Problem je posebno pogodio vlasnike automobila Škoda, Kia, Infiniti, Nissan i Renault koji, primjerice, ne mogu daljinski otključati vrata automobila, pokrenuti motor, vidjeti koliko je goriva ostalo ili ažurirati programe koji kontroliraju rad motora. motor i kočioni sustav.

Osim toga, proizvođači automobila ostavili su trgovce bez softvera koji bi im omogućio da postanu svjesni povlačenja servisa kada se otkriju tehnički kvarovi.