Pomoć EU-a u vrijednosti od 2,2 milijuna eura za 603 otpuštena radnika u Belgiji


aerial view of vehicles in parking area

603 zaposlenika tvrtke “Logistics Nivelles SA”, koji su ostali bez posla nakon što je matična tvrtka odlučila zatvoriti njihovu lokaciju, trebali bi primiti 2,2 milijuna eura pomoći EU-a.

Odbor za proračune u četvrtak je odobrio zahtjev Belgije za podršku iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji za radnike koji su ostali bez posla (EGF). Zastupnici su priznali da su “pandemija COVID-19 i ruski ratna agresija protiv Ukrajine smanjili gospodarsku konkurentnost i negativno utjecali na gospodarski rast u Belgiji”.

“Logistics Nivelles SA” (LNSA), jedna od belgijskih podružnica globalne tvrtke za prijevoz i logistiku “Kuehne + Nagel”, nekada je pružala logističke usluge za svježe i suhe prehrambene proizvode, vina i alkoholna pića za Carrefour. Kuehne + Nagel odlučio ju je zatvoriti zbog financijskih poteškoća LNSA-e i značajnih gubitaka u 2020. i 2021. godini, odlučivši se osloniti na drugu od svojih podružnica.

Radnici iz ugroženih skupina

Zastupnici su primijetili da će otpuštanja u LNSA posebno pogoditi radnike starije od 50 godina i/ili s niskim kvalifikacijama, jer im je teže ponovno se integrirati u stabilno zaposlenje. Zatvaranje utječe na regiju Walloniu u Belgiji, gdje je nezaposlenost veća (8,4%) od nacionalnog prosjeka.

Očekuje se da će dodijeljena sredstva pomoći tim radnicima da pronađu nova radna mjesta putem prilagođenog vođenja i savjeta, obuke i podrške za pokretanje vlastitog poslovanja. Ukupni procijenjeni trošak ovih mjera iznosi otprilike 2,5 milijuna eura, od čega će EGF pokriti 85% (2,2 milijuna eura). Valonska regija u Belgiji financirat će preostalih 15% (380 000 eura).

Sljedeći koraci

Prijedlog izvješća izvjestiteljice Eleni Stavrou (EPP, CY) kojim se preporučuje da Parlament odobri pomoć prošao je s 26 glasova za, 1 protiv i bez suzdržanih glasova. Očekuje se odobrenje plenarnog zasjedanja tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu od 10. do 13. srpnja.

Pozadina

Prema uredbi EGF-a za razdoblje 2021.-2027., Fond pruža podršku radnicima koji su ostali bez posla i samozaposlenim osobama. Podrška EGF-a dostupna je za one koji su pogođeni svim oblicima neočekivanih značajnih restrukturiranja, uključujući ekonomske posljedice pandemije COVID-19 i ruske agresije protiv Ukrajine, kao i šire gospodarske trendove poput dekarbonizacije i automatizacije. Članice mogu zatražiti EU financiranje kada najmanje 200 radnika izgubi posao u određenom referentnom razdoblju.

Od svog osnivanja 2007. godine, EGF je pružio 686 milijuna eura u 175 slučajeva, pomažući gotovo 168.000 ljudi u 20 država članica. Inicijative koje podržava EGF nadopunjuju nacionalne mjere aktivnog tržišta rada.