Rusija proširila ograničenje putovanja za europske građane nakon novih sankcija EU-a


People in the Street Protesting against War

MOSKVA, 23. lipnja 2023. – Rusija je proširila svoje ograničenje putovanja za europske građane u odgovoru na najnoviji paket sankcija Europske unije, koji je stupio na snagu u petak.

Popis predstavnika institucija EU-a i pojedinih zemalja članica Unije kojima je zabranjen ulazak u zemlju je “značajno proširen”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi u petak.

Nova ograničenja odnose se na sigurnosne dužnosnike, poduzetnike i članove Europskog parlamenta, no nisu objavljena nikakva imena.

Jedanaesti paket sankcija EU-a otkako je započeo ruski rat protiv Ukrajine prije 16 mjeseci usredotočio se na zaobilaženje trgovinskih restrikcija, a uključuje manje kineskih tvrtki nego što je prvotno bilo planirano.

Najnovijim EU-ovim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogle koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru. Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru.

Paketom se produljuje suspenzija dozvola za emitiranje u Europskoj uniji za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uveo zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup europskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da sudjeluju u prekrcavanju ruske nafte s brod na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcioniranih dodana je 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU-u, između ostaloga, i zato što su sudjelovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.