Španjolska preuzima predsjedanje Vijećem EU-a s ambicioznim planovima


a red and yellow flag on a flagpole

S prvim danom srpnja dolazi do uobičajene smjene na čelu Vijeća EU-a, Španjolska preuzima rotirajuće predsjedništvo od Švedske, a premijer Pedro Sanchez prvi dan predsjedanja putuje u Kijev kako bi pokazao nepokolebljivu potporu EU-a Ukrajini.

Španjolsko predsjedništvo ima četiri prioriteta – povratak industrije u Europu, zelena tranzicija, jačanje socijalne pravde i jedinstvo EU-a. Sanchez ističe da će se njegova vlada usredotočiti na stvaranje radnih mjesta, smanjenje i kontrolu cijena te poticanje gospodarskog rasta. Također će raditi na jačanju ekološke tranzicije, što je ključno pitanje u suvremenom svijetu. Španjolska će također nastojati ojačati europsko jedinstvo putem novih alata i sporazuma.

Jedan od važnih ciljeva Španjolske bit će privlačenje novih kompanija u Europu u kontekstu geopolitičkih, tehnoloških i ekoloških promjena. Španjolsko predsjedništvo smatra da ove promjene pružaju priliku za smanjenje pretjerane ovisnosti EU-a o trećim zemljama u područjima poput energije, zdravlja, digitalne tehnologije i hrane.

Sanchez je također najavio napore u uspostavljanju minimalnih standarda korporativnih poreza u EU-u kako bi se osiguralo da velike multinacionalne kompanije plaćaju pravedan porez, posebno u digitalnom sektoru. Također će se boriti protiv utaje poreza i korištenja fiktivnih tvrtki.

Španjolsko predsjedništvo će također nastojati jačati veze s Latinskom Amerikom, koju smatraju važnim partnerom s obzirom na povijesne veze i zajednički jezik. Ovo će biti prilika za jačanje suradnje u području trgovine i politike s zemljama poput Meksika, Čilea i zemalja Mercosura.

Unatoč činjenici da je Španjolska suočena s predstojećim parlamentarnim izborima, premijer Sanchez obećava da to neće poremetiti njegovo predsjedanje. Izvanredni izbori su zakazani za 23. srpnja, tri tjedna nakon preuzimanja predsjedništva. Sanchez vjeruje da ima veće izglede za uspjeh na izborima i želi iskoristiti svoje predsjedništvo kako bi postigao konkretna postignuća za dobrobit EU-a.

Tijekom svog mandata, Sanchez će također nastojati dovršiti zakonodavni proces o novom paktu o migracijama i azilu, što je ključno pitanje s obzirom na izazove koje migracijski tokovi postavljaju pred Europu. Također će raditi na reformi tržišta energije i novim fiskalnim pravilima kako bi se ojačala ekonomska stabilnost EU-a.

Važan aspekt Španjolskog predsjedništva bit će i kontinuirana potpora Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Sanchez je već posjetio Ukrajinu dva puta od početka ruske agresije i pokazao je snažnu podršku EU-a Ukrajini. Nastavit će se zalagati za potporu Ukrajini i pomoć u obnovi nakon sukoba.

Španjolsko predsjedništvo također će uspostaviti suradnju s ostalim članicama EU-a kako bi se definirali dugoročni ciljevi i pripremio zajednički program za razdoblje od 18 mjeseci. Uz Belgiju i Mađarsku, Španjolska će biti dio predsjedničkog trija koji će raditi na važnim pitanjima koja se odnose na budućnost Europe.

S obzirom na prijašnja predsjedanja Španjolske i njihova postignuća, očekuje se da će Sanchez i njegova vlada ostvariti značajan napredak tijekom svog predsjedništva. Španjolska će biti domaćin niza sastanaka i neformalnih događanja, a posebno se ističe sastanak šefova država ili vlada EU-a u Granadi u listopadu.

Švedska, koja je prethodno predsjedala Vijećem EU-a, ostvarila je značajne dogovore o zakonima u području migracija i azila. Španjolsko predsjedništvo će nastaviti na to graditi i raditi na daljnjem jačanju EU-a i postizanju konkretnih rezultata za građane Europe.

Sada je na Španjolskoj da preuzme kormilo i provede svoje ambiciozne planove tijekom predsjedništva Vijećem EU-a. S obzirom na njihove prioritete i predanost, očekuje se da će Sanchez i njegova vlada ostvariti napredak u ključnim područjima kao što su industrija, zelena tranzicija, socijalna pravda i jedinstvo EU-a.