Umjetna inteligencija korištena u izbornoj kampanji u Francuskoj


black and silver asus laptop computer

Europske desne stranke koristile su slike generirane umjetnom inteligencijom (AI) za podršku političkim porukama, otkrila su dva nova izvješća, ali teško je procijeniti kako su te slike mogle utjecati na nedavne francuske i europske izbore.

Neprofitna organizacija AI Forensics prošla je kroz stranice društvenih medija 31 francuske političke stranke kako bi utvrdila mogu li uočiti generativni AI (genAI) sadržaj od 1. svibnja do 28. lipnja, tijekom izbora za EU i prvog kruga francuske zakonodavne kampanje.
Zatim stavljaju te slike kroz tražilice povezane s AI kako bi potvrdili da ih je izradio AI alat.

Ukupno, tim je otkrio 51 primjer generativnih AI slika koje su koristile francuske stranke, s krajnje desničarskim Nacionalnim skupom (RN), Reconquête i Les Patriotes koji su bili najumješaniji, no istraživači su rekli da je to konzervativna procjena.

“Ovo je prvi izborni ciklus u kojem (generativna) umjetna inteligencija postoji, ali sigurni smo da će se u nadolazećim godinama sve više koristiti”, rekao je Salvatore Romano, istraživač iz AI Forensics, za Euronews Next.

“Ako ne budemo u mogućnosti upravljati time sada kada je razmjer tako mali… bit će teže upravljati kada se tehnologija ne bude mogla razlikovati od stvarnog sadržaja”, dodao je.

Ekstremna desnica RN bila je prva u prvom krugu izbora u Francuskoj prošle nedjelje s 33 posto glasova i na europskim izborima u lipnju, gdje su dobili 31,5 posto glasova.
Gdje se pojavio AI sadržaj

Većina predizbornih slika generiranih umjetnom inteligencijom koje koriste francuske stranke “prenose poruke protiv imigracije, nedostatka sigurnosti u Francuskoj, nedostatka slobode izražavanja, manjkavog pravosudnog sustava i loše poljoprivredne zaštite”, pokazalo je izvješće AI Forensics.

“[Slike] se koriste kao tehnika za poticanje straha da se kaže da Francuska nije sigurna u EU-u i da to jako lovi ranjive ljude u našem društvu”, dodala je Miazia Schüler, istraživačica AI Forenzike.

Te su slike često izgledale “hiperrealistično”, gdje je prosječni korisnik mogao jasno vidjeti da ih je kreirala umjetna inteligencija, rekao je Schüler.