Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja Fokus online portala

Dobrodošli!

Digital takeover j.d.o.o. vam omogućuju korištenje usluga i sadržaja Fokus online portala koje je regulirano ovim uvjetima korištenja. Korištenjem Fokus online portala i svih pridruženih stranica i servisa koji pripadaju Fokusonline.eu domeni (dalje u tekstu: Fokus online portal) smatra se da su korisnici u svakom trenutku upoznati s ovim uvjetima korištenja, te da ih u potpunosti razumiju i prihvaćaju.

Sadržaj i usluge Fokus online portala te njihove promjene

Fokus online portal svojim korisnicima pruža pristup mnoštvu različitih internetskih servisa i izvora sadržaja.

Digital takeover j.d.o.o. zadržava pravo ukidanja kao i promjene izgleda, sadržaja i uvjeta korištenja Fokus online portala kao i svih servisa i podstranica koje su sastavni dio Fokus online portala bez obaveze prethodne najave. Digital takeover j.d.o.o. nije odgovoran za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.

Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge Fokus online portala uključivati reklame, obavijesti, poruke administratora i slične poruke za redovito obavještavanje posjetitelja/korisnika portala i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja Fokus online portala.

Digital takeover j.d.o.o. se u potpunosti odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz, ili je na bilo koji način vezana za korištenje Fokus online portala za bilo koje radnje korisnika/posjetitelja uporabom ili zlouporabom sadržaja na Fokus online portalu, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku/posjetitelju ili bilo kojoj trećojstrani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja Fokus online portala.

Registracija korisnika Fokus online portala

Registracijom korisnik dobiva podatke o korisničkom računu – korisničko ime i lozinku. Korisnik je dužan čuvati podatke o korisničkom računu, te je u potpunosti odgovoran za svu štetu nastalu neautoriziranim korištenjem svog korisničkog računa. Završetkom registracije korisnik prihvaća odgovornost za sve aktivnosti uzrokovane uporabom usluga Fokus online portala.

Obveze korisnika pri korištenju Fokus online portala

Korisnicima Fokus online portala nije dopušteno:

A) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, pornografski, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,

B) objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima,

C) lažno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,

D) manipuliranje informacijama u svrhu skrivanja porijekla sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga Fokus online portala,

E) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,

F) objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja,

G) svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme,

H) korištenje, na bilo koji način, Fokus online portala za slanje odnosno poticanje širenja netraženih komercijalnih priopćenja (tzv. spamanje), I) prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika.

Digital takeover j.d.o.o. zadržava pravo ukloniti sadržaj koji smatra nepodobnim ili ne odgovara ovim uvjetima korištenja kao i automatski ukinuti korisnički račun registriranog korisnika bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja odnosno kršenja ovih uvjeta korištenja.

Autorska prava

Sadržaj na Fokus online portalu zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na Fokus online portalu ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka Digital takeover j.d.o.o.-a ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu Digital takeover j.d.o.o.-u ili bilo kojoj trećoj strani. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na Fokus online portalu mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba.

Zaštita privatnosti i tajnost podataka

Digital takeover j.d.o.o. se obvezuje poštivati anonimnost i privatnost svojih korisnika i posjetitelja Fokus online portala. Digital takeover j.d.o.o. će prikupljati osobne podatke korisnika/posjetitelja u skladu s važećim propisima. Navedeni podaci će sekoristiti primjerice u svrhu informiranja korisnika o uslugama i sadržajima Fokus online portala, boljeg uvida i razumijevanja potreba i zaDigital takeover j.d.o.o.jeva korisnika Fokus online portala kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja sadržaja i usluga Fokus online portala.

Politika zaštite privatnosti

Fokus online portal koristi tzv. kolačiće (eng. ‘cookies’) kako bi bio u mogućnosti besplatno pružiti uslugu korisnicima s potpunim funkcionalnostima i što kvalitetnijim sadržajem. Kolačići predstavljaju skup podataka koje generira poslužitelj web stranica i koje web preglednik sprema na disk korisnika u obliku male tekstualne datoteke.

Sesijski kolačić postavlja se na računalo korisnika usluge Fokus online portala samo za vrijeme trajanja njegovog posjeta Fokus online portalu, omogućuje mu da se učinkovitije služi Fokus online portalom i automatski istječe kada zatvori svoj preglednik. Osim toga, Fokus online portal prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužne informacije o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica na tržištu i pritom koristi uslugu treće strane.

Fokus online portal također koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih usluga i proizvoda te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika usluge Fokus online portala mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku usluge Fokus online portala dostavlja Fokus online portal ili partner omogućuje se putem kolačića koje Fokus online portal, odnosno treća strana može postaviti u web-preglednik korisnika. Više informacija o kolačićima možete pronaći na ovom linku.

U slučaju personaliziranog korištenja Fokus online portala putem Telekom ID-a na odgovarajući način se primjenjuju Uvjeti Telekom ID-a i korištenja Telekom ID korisničkim računom koje možete pronaći na ovom linku . Korisnik i/ili posjetitelj Fokus online portala uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg web-preglednika. Fokus online portal isključuje svaku odgovornost za bilo kakav gubitak funkcionalnosti usluge Fokus online portala i kvalitete sadržaja na Fokus online portalu u svim slučajevima odabira regulacije primanja kolačića od strane korisnika.

Korištenjem Fokus online portala smatra se da su korisnici i/ili posjetitelji u svakom trenutku upoznati i suglasni s ovim uvjetima korištenja, uključujući s odredbama o obradi podataka u vezi s kolačićima i mogućnostima glede iste.

Linkovi na druge web stranice i sadržaji dobiveni od korisnika

Fokus online portal sadrži i dokumente, podatke, informacije kao i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih osoba (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati. Digital takeover j.d.o.o. nema nadzor nad navedenim dokumentima, podacima, informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane uz sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih osoba.

Digital takeover j.d.o.o. nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na Fokus online portalu te ni za kakvu štetu nastalu reklamiranjem na Fokus online portalu. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na Fokus online portalu i izvan Fokus online portala isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te Digital takeover j.d.o.o. nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

Digital takeover j.d.o.o. ne kontrolira sadržaj koji razmjenjuju korisnici te ne može garantirati točnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja. U slučaju saznanja da neki sadržaj krši pravne propise RH ili narušava ugled Fokus online portala kao medija, Digital takeover j.d.o.o. zadržava pravo uklanjanja takvog sadržaja s Fokus online portala bez pretho dne obavijesti. Digital takeover j.d.o.o. neće ni na koji način biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja Fokus online portala. Digital takeover j.d.o.o. zadržava pravo da sadržaj koji objavljuju ili razmjenjuju korisnici Fokus online portala koristi u promotivne svrhe.

Ukidanje i zabrana korištenja usluga Fokus online portala

Digital takeover j.d.o.o. zadržava pravo ukinuti ili uskratiti mogućnost korištenja korisničkog računa i/ili jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran, bez prethodne najave ili/i objašnjenja. Digital takeover j.d.o.o. ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu ukidanjem korisničkog računa ili/i jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran.

Prenošenje sadržaja s Fokus online portala u drugim medijima

Tiskani i elektronički mediji mogu prenositi autorska djela s Fokus online portala, pod slijedećim uvjetima:

A) ukoliko autor nije izričito zabranio reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti svojeg djela te ukoliko se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvještavanja;

B) obvezno je prilikom reproduciranja, distribuiranja i/ili priopćavanje javnosti prenesenog autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (Fokus online portal.hr),

C) obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koji se prenosi,

D) prilikom prenošenja autorskog djela nije dozvoljeno mijenjanje smisla, kao ni slobodna interpretacija teksta,

E) za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili video zapisa izvorno postavljenih na Fokus online portalu u drugim tiskanim i/ili elektroničkim medijima ili na drugim platformama potrebno je pravovremeno zatražiti pisanu suglasnost uredništva Fokus online portala.