Zlatev: Hrvatska u EU-u je razdoblje iznimnog rasta i razvoja


blue and white flags on pole

ZAGREB, 26. lipnja 2023. (Hina) – Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev poručio je ponedjeljak u Zadru kako je 10 godina hrvatskog članstva u EU-u obilježeno iznimnim rastom i razvojom, dok je u tom razdoblju dodatno učvršćena hrvatska predanost europskim vrijednostima.

„Za razdoblje od 2014. do 2020. Hrvatska je iz EU-fondova primila gotovo 6 milijardi EUR. Ukupna dodijeljena sredstva iz kohezijske politike za Hrvatsku od 2021. do 2027. iznosit će 9,2 milijarde EUR, čemu valja pridodati i Nacionalni plan oporavka i otpornost s preko 9,3 milijarde eura. A tu su i sredstva i prilike kroz brojne centralizirane programe Unije poput Obzora Europa te programa LIFE. Sve je ovo omogućilo i omogućit će dodatne investicije u infrastrukturu, inovacije i obrazovanje, čime raste globalna konkurentnost Hrvatske,“ rekao je Zlatev na konferenciji u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u Providurovoj palači u Zadru povodom 10. godišnjicehrvatskog članstva u EU-u.

Kako se navodi u priopćenju Zlatev je kazao kako članstvo Hrvatske u Uniji predstavlja povijesnu prepkretnicu kojim je dodatno učvršćena hrvatska predanost europskim vrijednostima demokracije, slobode i solidarnosti,.

“Naglasio je i kako je od pristupanja EU-u naovamo Hrvatska doživjela izniman rast i razvoj, a njeno gospodarstvo postalo snažnije te stvorilo nove prilike za poduzeća i pojedince, osobito ulaskom Hrvatske u eurozonu i Schengen 1. siječnja ove godine”, stoji u priopćenju.

Zlatevu je konferencija u Zadru bila posljednja javna aktivnost pošto krajem lipnja 2023. završava njegov mandat u Hrvatskoj, a tada će preuzeti mjesto posebnog savjetnika u Glavnoj upravi za zapošljavanje u Europskoj komisiji u Bruxellesu.

“Želim uputiti jedno veliko HVALA Zadarskog županiji, agenciji ZADRA NOVA – odnosno našem EUROPE DIRECT centru – i ostalim dragim parterima s područja vaše županije, ali i iz ostatka Hrvatske na odličnoj suradnji i susretljivosti tijekom proteklih godina. Želim vam svima uspješan nastavak rada, na dobrobit Hrvatske i svih  njenih građanki i građana. Dakako, uza sve ono što vam Europska unija nudi kao prilike,“ rekao je.

Konferenciji u Zadru i sajmu uz voditelja Komisije Zlateva prisustvovali su i rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, župan Zadarske županije Božidar Longin, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te prethodni voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol složio se da „nakon prvih 10 godina članstva u EU možemo podvući crtu i zaključiti da je Hrvatska višestruko profitirala od svog članstva u raznim aspektima”. 

„Europski fondovi čine naš zdravstveni sustav učinkovitijim, obrazovni sustav kvalitetnijim, ali i doprinose konkurentnosti našega gospodarstva. Tu bih posebno naglasio kohezijsku politiku, u kojoj je zapravo sadržana sama bit europske solidarnosti jer daje nadu novim državama članicama iz srednje i istočne Europe da će dostići stupanj razvijenosti starih članica”, rekao je.

(Hina) xpp/xtok yakoz